ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ EŞYANIN
İTHALATI HAKKINDA TEBLİĞ
(İTHALAT: 2021/20)
Ticaret Bakanlığından:31.12.2020 tarihli ve 31351 sayılı 3.Mükerrer R.G.
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ’in amacı, elektronik kimlik bilgisini haiz eşyanın ithalatında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecek kontrole ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 445 inci maddesi ile 31/12/2020 tarihli ve 3350 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ’de geçen;
a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,
b) BTK: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu,
c) GSMA (Global System for Mobile Communications Association): GSM Birliğini,
ç) IMEI (International Mobile Equipment Identity): Mobil cihazlara ait uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren numarayı,
d) Tek Pencere Sistemi: Gümrük işlemlerine konu olan eşyaya ilişkin olarak farklı kurumlarca düzenlenmesi gereken izin, onay ve belgelere ilişkin başvuruların tek bir noktaya yapılarak (e-başvuru) ilgili kuruma iletildiği ve ilgili kurumca düzenlenen belgelerin doğrudan gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere elektronik ortamda (e-belge) gönderildiği, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen sistemi
ifade eder.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Uygunluk Yazısına tabi eşya
MADDE 4 – (1) IMEI numarasını haiz eşyanın serbest dolaşıma girişi veya geçici ithalatı öncesinde IMEI numarasının uygunluk kontrolü için Tek Pencere Sistemi üzerinden beyan sahibi tarafından BTK’ye başvurulur. BTK tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecek kontrolün olumlu sonuçlanması halinde, ‘Uygunluk Yazısı’ verilir. Beyan edilen eşyaya ait IMEI numarası gümrük beyan sistemine girilir ve beyannamenin tescilinde Uygunluk Yazısı gümrük idaresince aranır. IMEI numarasını haiz eşyaya ilişkin olarak bu Tebliğ hükümlerine uygun işlem yapmaktan ithalatçı sorumludur. IMEI numarasının beyan edilmemesi halinde, eşyanın IMEI numarası içerip içermediğine dair gümrük idaresince ayrıca bir araştırma yapılmaz.
(2) Birinci fıkra kapsamında belirtilen ‘Uygunluk Yazısı’, beyan edilen IMEI bilgilerine göre GSMA verileri esas alınarak cihazlara ait IMEI numaralarının marka ve model bilgileriyle tutarlılığı ile kayıp, çalıntı ve IMEI bilgisi değiştirilmiş olma durumu kontrol edilerek düzenlenir.
Diğer mevzuat
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamında verilen Uygunluk Yazısı, Ürün Güvenliği ve Denetimi mevzuatı ve diğer mevzuat kapsamında alınması gereken izin ve belgelerin yerine geçmez ve ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesine engel teşkil etmez.
Yürürlükten kaldırılan Tebliğ
MADDE 6 – (1) 18/6/2019 tarihli ve 30805 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eşyanın İthalatı Hakkında Tebliğ (İthalat: 2019/19) yürürlükten kaldırılmıştır.
Atıflar
MADDE 7 – (1) 18/6/2019 Tarihli ve 30805 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eşyanın İthalatı Hakkında Tebliğ (İthalat: 2019/19) yapılan atıflar bu Tebliğ’e yapılmış sayılır.
Yürürlük
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2021 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.